Tamara Straatman, 32 jaar, ervaringsdeskundige in persoonlijke ontwikkeling naar het ultieme levensgeluk. Zij geeft training in NLP-lifecoaching en legt uit hoe dit werkt.
“Als je het onderbewustzijn aanpakt, verdwijnt gewoon de oorzaak van je probleem.”
Kan je uitleggen wat NLP-lifecoaching precies is?
“Neuro Linguïstisch Programmeren is een techniek waarmee je alle belemmeringen kunt ombuigen tot een positief resultaat. Dat kan zijn een emotie als angst, onzekerheid, verdriet, schuldgevoelens of twijfel. Alle negatieve gedachten zoals: ik kan dat toch niet of ik ben niet goed genoeg kan je hiermee opruimen. Het zelfde geldt voor negatief gedrag. Alles wat niet lekker loopt in je leven, heeft alles te maken met je innerlijke welzijn. En dat kan je allemaal veranderen door je innerlijke welzijn te verbeteren. Zo verander je je mindset. Niet alleen om meer succes te hebben, maar je ervaart ook minder stress en hebt meer rust. En dit is ook weer beter voor je gezondheid.”
Hoe werkt dit precies dan? Hoe kan ik mijn mindset dan verbeteren?
“Je moet eerst bewust worden van al je negatieve handelingen, gedachtes en gedrag. Mensen zijn namelijk geneigd als ze een (negatieve) emotie voelen opkomen deze te onderdrukken. Door bijvoorbeeld als je wat onrust voelt even iets te gaan eten of bij een irritatie reageren mensen dit vaak op een ander af. Dit zijn dingen waar je eerst bewust van moet worden.”
“Vervolgens ga je je gedrag observeren. Je moet hier echt over gaan nadenken. Je moet achter de redenen zien te komen die achter elke negatieve handeling zit. Hierachter zit namelijk een negatieve gedachte. Dat patroon is ergens in jouw leven ontstaan. Dit heeft te maken met een negatieve ervaring waarmee je een neurologische koppeling mee hebt gelegd. Deze werkt als volgt: dat en dat is gebeurt, die emoties voelde ik toen, die gedachtes hoorden daarbij en dat gedrag ben ik daarbij gaan toepassen. Door je bewust te worden van de structuur van jouw belemmering en door te onderzoeken aan welke ervaring die zit gekoppeld Als je dat eenmaal weet dan kan je hem ook opheffen.”
“Je weet waar het vandaan komt en dan is het een kwestie van de neurologische koppeling op te heffen door een aantal dingen te veranderen in je onderbewustzijn.”
Zou je daar een voorbeeld van kunnen noemen?
“Je kunt dit met meditatie oefeningen doen. Je kunt met een helicopterview boven je ervaring hangen en kun je gaan kijken waar de pijn zit. Stel de ervaring was op jouw vijfde levensjaar, maar je bent nu volwassen en weet dat het eigenlijk nergens meer op slaat. Ondanks dat gaat je onderbewustzijn constant dat riedeltje af van die slechte ervaring. Op het moment dat je jezelf nieuwe informatie geeft, dan verdwijnt die neurologische koppeling. Dan geef je jezelf een nieuw inzicht en kan je misschien wel bedenken: ‘goh, wat ik toen dacht ik misschien zelfs wel eens beetje stom. Ik kan beter op een andere manier denken.’ Door dit toe te passen ga je in je dagelijks leven vooruitgang boeken, want je onderbewuste patroon bestaat niet meer. Daardoor ben je vrijer in staat om te bereiken wat je wilt.”
Lijkt het dan niet een beetje op cognitieve gedragstherapie?
“Nee, cognitieve gedragstherapie speelt in je hoofd en dit gaat in op je gevoel of je bewustzijn. Alle belemmeringen zijn via je hoofd ontstaan. In je hoofd kan je alleen maar er meer leren om gaan. Je krijgt handvaten om het probleem te maskeren. Als je het onderbewustzijn aanpakt, verdwijnt gewoon de oorzaak van je probleem.”
“Daar ontstaan je problemen. Als het lek daar zit moet je het lek daar ook dicht maken. Je moet het lek niet een stuk verderop dicht maken, want dat heeft geen zin. Dan draag je gewoon water naar de zee. Cognitieve gedragstherapie geeft je handvaten om met je problemen om te gaan, maar maakt niet dit lek dicht. Waardoor je continu onbewust die negatieve emoties bij je houdt. Waardoor je nog steeds niet de stappen gaat nemen die je wilt. En daarbij komt nog dat die onderbewuste stress zorgt voor een slechte gezondheid.”
Jij bent zelf erg afgevallen nadat je de inzichten van NLP kreeg. Is deze lichamelijke verandering een vereiste om dan gelukkig te zijn?
“Heb jij ooit een dikke baby geboren zien worden? Veel mensen krijgen een gezond lichaam cadeau en door het leven heen beschadigen mensen het. We zijn dienstbaar aan ons lichaam. Dat vergeten heel veel mensen. Als je ziet hoeveel mensen roken, drinken, drugs gebruiken, ongezond eten, te weinig slapen, te veel stress hebben en dan wel gezond oud willen worden. Één en één is twee, dat gaat natuurlijk niet lukken.”
Maar je kunt dus niet gelukkig zijn als je dik bent?
“Je moet natuurlijk zelf weten of je af wilt vallen of niet. Ik ben zelf ook niet super slank, – ik heb maat 40 en weeg 64 kilo – alleen ik weet wel: hoe beter ik in mijn vel zit, hoe slanker ik word. Je kan wel tevreden zijn met wat je bent, maar misschien doe je jezelf dan wel te kort. Ik vind niet dat je aan het schoonheidsideaal moet voldoen, maar wel moet voldoen aan een goede gezondheid.”
Wat zijn de reacties van de mensen?
“Heel veel mensen lopen echt jaren lang met problemen en gaan dan van hulpverlener naar hulpverlener, maar ze komen maar niet vooruit. Dan komen ze bij jou en dan krijg je te horen dat het een verademing is, want de meeste psychologen werken volgens het boekje. Maar ja, elke persoon is uniek en is geen hokje. Dus ik benader de mensen vanuit hun perspectief en dat is dan al een hele verademing voor de mensen die bij mij zitten en al tig hulpverleners hebben bezocht, dan weinig resultaten hadden of de gedachte hadden dat ze weinig resultaat boekte. Ik ga dan met ze aan de slag en zo komen ze er achter dat die onderbewuste problemen dus nog niet waren opgeruimd. Of zelfs: ‘daar heb ik jaren lang mee gelopen en met een paar sessies ben ik er gewoon van af.’ Dat is dus ook wat ik zeg, als op het cognitieve niveau de problemen niet zijn ontstaan, moet je ze daar dus ook niet op willen lossen. Maar juist in het onderbewuste.”